×

Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával megvalósul az „A Mária Út önkéntes hálózatának kiépítése, fejlesztése és motivációs formáinak tervezése” című projekt keretein belül egy olyan know-how fejlesztés és tesztelés, amely révén lehetőségünk adódik nagyobb földrajzi és életkorbeli spektrumban önkénteseket bevonni, felkészíteni őket a kulturális értékekre alapozott programok egyedi önkéntes tevékenységére. Létrejön egy komplex motivációs módszertan, valamint a megvalósítás 3 évében annak alkalmazása és finomhangolása. A módszertan alapján hosszútávon az önkéntesség bevezetése, újraélesztése, működtetése, fenntartása, helyi értékek bevonása valósul meg. Ennek eredménye az erős társadalmasító hatás, a közösség kohéziós és kulturális értékeinek erősítése és átadása a következő generációnak. A projekt elemeként rendezvények, képzések, workshopok, kompetencia-térkép, kiadványok és egyéb eszközök megrendezése és beszerzése valósul meg.
A projekt támogatásának összege 25 Millió Forint, amely 100% intenzitású. A projekt megvalósítása 2017. április 1-jén kezdődött meg. A projekt zárására 2020. március 31-én kerül sor. A projekt az „EFOP-1.3.5-16-2016-00973” azonosítószámú támogatási szerződés keretében valósul meg.

amp templates

Építsük együtt! - Csatlakozás és támogatás

cikk

234mariabesnyo_es_domonyvolgy_kozott_jelfestes.jpg

Hívjuk mindazokat, akik a Mária Út céljaival egyetértenek és részt kívánnak venni a zarándokút-hálózat létrehozásában és működtetésében!

Ha egyetértenek céljainkkal, üzenetünkkel, s tudnak velük - így velünk - azonosulni; ha felismerték céljaink fontosságát és aktualitását, csatlakozzanak hozzánk, legyen közös művünk a Mária Út!

Az alábbi, általános lehetőségek mellett a konkrét projektekre, valamint külön felhívások szerint is fogadunk hozzájárulásokat, partnereket, önkénteseket. Ezek a rovatok a Hírek-tevékenységek menüben találhatók.


Támogatás

A Mária Út létrehozásának és a kapcsolódó tevékenységek anyagi bázisának megteremtéséhez keresünk támogatókat; magánszemélyeket és szervezeteket egyaránt. Szponzoráció is lehetséges.

Az idei évben már lehetőség van a személyi jövedelemadó 1%-nak felajánlására is!

Kiadványaink megvásárlásával is a Mária Utat lehet támogatni.

A Mária Út Egyesület számla- és adószámát itt lehet megtalálni.


Partnerség

A Mária Út kialakításában és működtetésében partnereink közé hívjuk az érintett


Stratégiánkban első prioritást élvez a kelet-nyugati tengely, az 'M1' Mariazell-Celldömölk-Budapest-Máriapócs-Csíksomlyó útvonal gyalogos változatának létrehozása, melyhez lehetőségeink szerint kerékpáros útváltozatot, valamint alternatívákat és leágazásokat tervezünk. Az alap úttól távolabbra eső helyszínek is bekapcsolódhatnak a Mária Út rendszerébe, ajánlott célpontként, vagy helyi zarándokút kialakításával.

Civil partnerkapcsolatokat kívánunk kialakítani:


Az együttműködés során segítjük egymást közös céljaink megvalósításában; közös akciókat, rendezvényeket kívánunk szervezni; közösen tudunk pályázni...


Tagság

A Mária Út kialakításáért szorosabb közösséget vállalókat szeretettel várjuk a Mária Út Közhasznú Egyesület tagjai sorába!


Önkéntesség

A Mária Út nem juthatott volna el idáig és nem tudna megvalósulni mindazok elkötelezett, áldozatos önkéntes munkája nélkül, akik az ideát magukénak érzik. Az Út kialakításában és későbbi működtetésében döntően önkéntes segítőkkel, munkatársakkal dolgozunk együtt.

Aki tenni szeretne a Mária Útért, sokféle lehetőség közül választhat, a terepi munkától kezdve a szervezésen át az adminisztrációig vagy a kiadványok ill. a honlap szerkesztéséig. Vannak speciális szaktudást igénylő eseti feladatok is, melyek jártasságot igényelnek; de jónéhány olyan is, amelybe könnyű betanulni.

Az egyesületen belül témák (szakterületek) és földrajzi térségek szerint tervezünk munkacsoportokat, melyek egy része már működik (pl. a honlapszerkesztők vagy a rádióműsor-készítők, a veszprémi és a budapesti helyi csoport), míg mások még a megalakulás előtt állnak. Emiatt a jelentkezőktől olykor türelmet kell kérnünk, amíg az adott témában vagy térségben ki tudjuk alakítani a koordinációt.

Néhány példa olyan tevékenységekre, amelyekbe önkéntesként be lehet kapcsolódni. A legfontosabb, hogy mindenki képességei és lehetőségei szerint vállaljon feladatot:

I.

  1. kapcsolattartás partnereinkkel
  2. sajtófigyelés, pályázatfigyelés
  3. adomány (támogató) gyüjtés
  4. egy-egy kegyhely, település, adatainak karbantartása, a változások nyomon követése
  5. terepi munka: (végleges nyomvonal felmérése, jelzések felfestése, táblák kihelyezé­se,utak tisztítása, stb.)
  6. zarándoklat, vagy egyéb program szervezés
  7. speciális szakmai feladatok (jog, pályázatírás, szaktanácsadások, stb.)


További lehetőségek

A Mária Út kialakítását a fentiek mellett is számos módon elő lehet segíteni. Célunk az, hogy mindenki megtalálja a maga helyét, aki szeretné kivenni a részét a Mária Útban. Néhány további lehetőség: