amp templates

Sümeg

Bemutatás

1699 januárban Berghoffer Mária Zsófia Katalin álmot látott bécsi otthonában, hogy - keresztcsontjának szuvasodása, mely már járását is megbénította - meggyógyulhat, ha egy templom bal oldalán lévő (ölében Krisztust tartó), Fájdalmas Szűzanya-szobor előtt imádkozik. Keresték Bécsben és környékén a szobrot, de nem találták. Második és harmadik álmában már megtudta, hogy Magyarországon, Sümegen kell keresnie. 1699. február 4-én érkezett Sümegre, megtalálta a szobrot. Február 6-án levetette a szobrot a helyéről, hogy megérinthesse, és ott a templomban meleg bizsergető érzés után erősnek érezte magát és a többi hívők szeme láttára felállt. Másnap találkozott Széchenyi Pál püspökkkel, akinek beszámolt gyógyulásáról.

A kegyszobor tölgyfából faragott szobor, valószínűleg a felvidéki Szakolcáról érkezhetett ferences testvérekkel együtt 1649-ben. A szobor a Fájdalmas Szűzanyát ábrázolja. Azóta többször átfestették. Az eredeti színét megtartva 1938-ban helyreállították és zománcozták. Az első gyógyulások után áthelyezték a főhelyre az oltárra. 1890-ben villám vágott a templomba, de csak az oltárlépcsőt rongálta meg, az ott lévő szobornak nem esett baja. Később díszes faragvánnyal vették körbe, melyet valaki 1911-ben petróleummal lelocsolt és elégette, de a kegyszobor nem égett meg. A hívők a sümegi Szűz Máriának, vagy a Betegek Orvosának nevezték a szobrot. Gyógyulásokat 1718 óta jegyezték fel.

Elérhetőség

46.980136, 17.281772

8330 Sümeg, Szent István tér 7.

Autóbusszal közvetlenül is elérhető, a legtöbb járat (vonat, busz) Budapestről Devecseri és Veszprémi átszállással érkezik. A 4-es főútról lekanyarodva néhány száz méterre elérhetjük a város központjában álló Plébániatemplomot.

Tudnivalók
Nyitvatartás

Kedd - Szombat 09.00-16.45

Belépő

Ingyenes

Miserend

Hétfő - Péntek: 08:00
Szombat: 08:00
Vasárnap: 08:00 és 10:00 órakor.

Programok

Szeptember 8. utáni vasárnap

Hanganyagok

székely

1 A zarándok belső útja 1. rész

Székely János püspök atya - Útrakelés és a megtisztulás útja első hét lépés első lépése.

Térkép