×

Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával megvalósul az „A Mária Út önkéntes hálózatának kiépítése, fejlesztése és motivációs formáinak tervezése” című projekt keretein belül egy olyan know-how fejlesztés és tesztelés, amely révén lehetőségünk adódik nagyobb földrajzi és életkorbeli spektrumban önkénteseket bevonni, felkészíteni őket a kulturális értékekre alapozott programok egyedi önkéntes tevékenységére. Létrejön egy komplex motivációs módszertan, valamint a megvalósítás 3 évében annak alkalmazása és finomhangolása. A módszertan alapján hosszútávon az önkéntesség bevezetése, újraélesztése, működtetése, fenntartása, helyi értékek bevonása valósul meg. Ennek eredménye az erős társadalmasító hatás, a közösség kohéziós és kulturális értékeinek erősítése és átadása a következő generációnak. A projekt elemeként rendezvények, képzések, workshopok, kompetencia-térkép, kiadványok és egyéb eszközök megrendezése és beszerzése valósul meg.
A projekt támogatásának összege 25 Millió Forint, amely 100% intenzitású. A projekt megvalósítása 2017. április 1-jén kezdődött meg. A projekt zárására 2020. március 31-én kerül sor. A projekt az „EFOP-1.3.5-16-2016-00973” azonosítószámú támogatási szerződés keretében valósul meg.

amp templates

Sümeg

Bemutatás

1699 januárban Berghoffer Mária Zsófia Katalin álmot látott bécsi otthonában, hogy - keresztcsontjának szuvasodása, mely már járását is megbénította - meggyógyulhat, ha egy templom bal oldalán lévő (ölében Krisztust tartó), Fájdalmas Szűzanya-szobor előtt imádkozik. Keresték Bécsben és környékén a szobrot, de nem találták. Második és harmadik álmában már megtudta, hogy Magyarországon, Sümegen kell keresnie. 1699. február 4-én érkezett Sümegre, megtalálta a szobrot. Február 6-án levetette a szobrot a helyéről, hogy megérinthesse, és ott a templomban meleg bizsergető érzés után erősnek érezte magát és a többi hívők szeme láttára felállt. Másnap találkozott Széchenyi Pál püspökkkel, akinek beszámolt gyógyulásáról.

A kegyszobor tölgyfából faragott szobor, valószínűleg a felvidéki Szakolcáról érkezhetett ferences testvérekkel együtt 1649-ben. A szobor a Fájdalmas Szűzanyát ábrázolja. Azóta többször átfestették. Az eredeti színét megtartva 1938-ban helyreállították és zománcozták. Az első gyógyulások után áthelyezték a főhelyre az oltárra. 1890-ben villám vágott a templomba, de csak az oltárlépcsőt rongálta meg, az ott lévő szobornak nem esett baja. Később díszes faragvánnyal vették körbe, melyet valaki 1911-ben petróleummal lelocsolt és elégette, de a kegyszobor nem égett meg. A hívők a sümegi Szűz Máriának, vagy a Betegek Orvosának nevezték a szobrot. Gyógyulásokat 1718 óta jegyezték fel.

Elérhetőség

46.980136, 17.281772

8330 Sümeg, Szent István tér 7.

Autóbusszal közvetlenül is elérhető, a legtöbb járat (vonat, busz) Budapestről Devecseri és Veszprémi átszállással érkezik. A 4-es főútról lekanyarodva néhány száz méterre elérhetjük a város központjában álló Plébániatemplomot.

Tudnivalók
Nyitvatartás

Kedd - Szombat 09.00-16.45

Belépő

Ingyenes

Miserend

Hétfő - Péntek: 08:00
Szombat: 08:00
Vasárnap: 08:00 és 10:00 órakor.

Programok

Szeptember 8. utáni vasárnap

Hanganyagok

székely

1 A zarándok belső útja 1. rész

Székely János püspök atya - Útrakelés és a megtisztulás útja első hét lépés első lépése.

Térkép