Kérdések és válaszok

cikk

1. Mi a Mária Út?
2. Merre vezet a Mária Út?
3. Hol tart most a Mária Út építése? Mikorra lesz járható?
4. Kik számára készül a Mária Út?
5. Akkor ez tulajdonképpen a magyar Camino?
6. Áll a Mária Út építése mögött valamilyen szervezet?
7. Van lehetőség magánszemélyként is bekapcsolódni a Mária Út építésébe?
8. Hogyan kapcsolódhatok be én a Mária Út építésébe?

1. Mi a Mária Út?

A Mária Út egy kialakítás alatt álló, Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, melynek kelet-nyugati fő tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es távon, gyalogosan 60 nap alatt bejárhatóan.


2. Merre vezet a Mária Út?

Az alap útvonal Mariazell felől érinti többek között Kőszeget, Celldömölköt, Bakonybélt, Csatkát, Bodajkot, Vértessomlót, majd kettéválik Péliföldszentkereszt - Esztergom - Márianosztra - Mátraverebély-Szentkút ill. Budapest - Máriabesnyő - Gyöngyös felé, tovább Egerszalók - Eger - Miskolc - Sajópálfala - Tokaj - Máriapócs irányába vezet tovább. Ezt egy későbbi észak-déli tengely, valamint további társult (alternatív ill. rácsatlakozó) útvonalak egészítik majd ki.


3. Hol tart most a Mária Út építése? Mikorra lesz járható?

Több "munkazarándoklat" során meghatároztuk az 1400 km-es fő útvonal nagy részét. Kész terveink vannak az útjelzés-rendszer kialakítására. Lelkes csapat dolgozik azon, hogy mielőbb megkezdődhessen a jelzések felfestése egyes szakaszokon, valamint elkészüljön a teljes út leírása. Próbálunk pályázati forrásokat is bevonni. Összességében elmondhatjuk, hogy nagy áttörés előtt áll a Mária Út, néhány éven belül a teljes útvonal járhatóvá válhat.


4. Kik számára készül a Mária Út?

Szinte mindenki számára, aki nyitott szívvel, a lelki feltöltődés reményében vállalkozik egy nagy gyalogos zarándoklatra, akár csoporttal, akár egyedül. Meghívást kap ide a hívő és a lelki megnyugvást kereső,  a természet szépségeit, Közép-európa kulturális kincseit megismerni vágyó vándor.


5. Akkor ez tulajdonképpen a magyar Camino?

Nem egészen. Egyrészt mert nem csak magyar, hanem egy regionális összefogás gyümölcse. Osztrákok, szlovákok, magyarok, románok, későbbiekben reményeink szerint szlovének, horvátok, lengyelek is részt vesznek majd a zarándokút-hálózat kialakításában. Másrészt pedig kifejezetten a régióra jellemző zarándok hagyományokat igyekszik felmutatni. (Gondolhatunk például itt a Csíksomlyói búcsúhoz kapcsolódó búcsújárás hagyományaira, melyek az egész Kárpát-medencében általánosnak mondhatók.) Sajátsága még a Mária Útnak, hogy a teljes hálózat száznál is több Mária kegyhelyet igyekszik összekötni. Tehát az egyes szakaszok, melyek kegyhelytől kegyhelyig tartanak, külön zarándokutakként is értelmezhetők.


6. Áll a Mária Út építése mögött valamilyen szervezet?

Igen. A Mária Út Közhasznú Egyesület vállalta fel ezt a szép és nemes munkát. Az egyesületet teljes egészében magánszemélyek (világi hívek) alapították. Olyanok, akiknek lelkében megfogant az a vágy, hogy a Szűzanyát egy nagy zarándokúttal ajándékozzák meg, és hogy sokakat hívjanak a Boldogasszony tiszteletre. Később az egyesülettel kapcsolatba léptek más civil szervezetek, önkormányzatok, erdészetek, stb.


7. Van lehetőség magánszemélyként is bekapcsolódni a Mária Út építésébe?

Igen, sőt a Mária Út főképp a zarándoklatért tenni akaró magánszemélyek önkéntes munkájából és hozzájárulásából épül. Számos terület van, ahol a tenni vágyók segíthetnek, pl.:

  • Az utak többszöri bejárásában, felmérésében, helyenként új alternatívák keresésében, útjelzések festésében, táblák kihelyezésében.
  • Kapcsolatépítésben, helyi helyi szereplőkkel való egyeztetésében.
  • Zarándoklatok, búcsújárások, egyéb programok szervezésében.
  • Irodai munkában, adatbázis kezelésben, kapcsolattartásban; pályázati előkészítésben.
  • honlap szerkesztésben, tartalomkezelésben, cikkek és beszámolók készítésben.
  • Anyagi támogatással, az alábbi számlaszámon:
  • Mária Út Közhasznú Egyesület, 10404041-00006690-00000007
  • Imádsággal segítve az Út megvalósulását...

8. Hogyan kapcsolódhatok be én a Mária Út építésébe?  Honnan kaphatok bővebb információt? A Mária Út honlapján (www.mariaut.hu) megtalálható elérhetőségeken vagy az info@mariaut.hu e-mail címen.


×

Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával megvalósul az „A Mária Út önkéntes hálózatának kiépítése, fejlesztése és motivációs formáinak tervezése” című projekt keretein belül egy olyan know-how fejlesztés és tesztelés, amely révén lehetőségünk adódik nagyobb földrajzi és életkorbeli spektrumban önkénteseket bevonni, felkészíteni őket a kulturális értékekre alapozott programok egyedi önkéntes tevékenységére. Létrejön egy komplex motivációs módszertan, valamint a megvalósítás 3 évében annak alkalmazása és finomhangolása. A módszertan alapján hosszútávon az önkéntesség bevezetése, újraélesztése, működtetése, fenntartása, helyi értékek bevonása valósul meg. Ennek eredménye az erős társadalmasító hatás, a közösség kohéziós és kulturális értékeinek erősítése és átadása a következő generációnak. A projekt elemeként rendezvények, képzések, workshopok, kompetencia-térkép, kiadványok és egyéb eszközök megrendezése és beszerzése valósul meg.
A projekt támogatásának összege 25 Millió Forint, amely 100% intenzitású. A projekt megvalósítása 2017. április 1-jén kezdődött meg. A projekt zárására 2020. március 31-én kerül sor. A projekt az „EFOP-1.3.5-16-2016-00973” azonosítószámú támogatási szerződés keretében valósul meg.