×

Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával megvalósul az „A Mária Út önkéntes hálózatának kiépítése, fejlesztése és motivációs formáinak tervezése” című projekt keretein belül egy olyan know-how fejlesztés és tesztelés, amely révén lehetőségünk adódik nagyobb földrajzi és életkorbeli spektrumban önkénteseket bevonni, felkészíteni őket a kulturális értékekre alapozott programok egyedi önkéntes tevékenységére. Létrejön egy komplex motivációs módszertan, valamint a megvalósítás 3 évében annak alkalmazása és finomhangolása. A módszertan alapján hosszútávon az önkéntesség bevezetése, újraélesztése, működtetése, fenntartása, helyi értékek bevonása valósul meg. Ennek eredménye az erős társadalmasító hatás, a közösség kohéziós és kulturális értékeinek erősítése és átadása a következő generációnak. A projekt elemeként rendezvények, képzések, workshopok, kompetencia-térkép, kiadványok és egyéb eszközök megrendezése és beszerzése valósul meg.
A projekt támogatásának összege 25 Millió Forint, amely 100% intenzitású. A projekt megvalósítása 2017. április 1-jén kezdődött meg. A projekt zárására 2020. március 31-én kerül sor. A projekt az „EFOP-1.3.5-16-2016-00973” azonosítószámú támogatási szerződés keretében valósul meg.

amp templates

Medjugorje

cikk

Szent Jakab templom

Medjugorje Bosznia-Hercegovina délnyugati részén található, Mostartól 25 km-re. Hercegovina területe 9948 km2. A terület keleten Montenegróval, nyugaton Boszniával, délen és délkeleten Dél-Horvátországgal határos. A legfontosabb kulturális és közigazgatási központja Mostar. Medjugorjében a mediterrán éghajlat az uralkodó, szelíd telekkel és meleg nyarakkal. A téli időszakot sok csapadék jellemzi. A település lakossága jelenleg mintegy 4300 fő. Mindannyian horvát nemzetiségűek, horvát anyanyelvűek, latin ábécével írnak és katolikusok.

A jelenlegi plébániát 1892-ben alapították, és Szent Jakab apostol tiszteletére szentelték fel, aki a zarándokok védelmezője. 1981-ben kezdődtek a jelenések, amelyek teljesen megváltoztatták az egyházközség életét. Szűz Mária 1984. március 1-i üzenete szerint: „Különleges módon választottam ezt az egyházközséget, amelyet vezetni szeretnék.”

1981. június 24-én, körülbelül 18 órakor, hat fiatalnak (Ivanka Ivanković, Mirjana Dragićević, Vicka Ivanković, Ivan Dragićević, Ivan Ivanković és Milka Pavlović) a Crnica hegyen, több száz méter magasan a Podbrdo nevű hely fölött, egy gyönyörű fiatal nő karján egy kisgyermekkel jelent meg, aki intett nekik a kezével, hogy jöjjenek közelebb. Mind a hatan meglepődtek és megijedtek, ezért nem közelítették meg. Másnap (június 25-én) azonban megbeszélték, hogy ugyanazon a helyen újra összegyűlnek abban a reményben, hogy a Szűzanya ismét megjelenik nekik. A jelenés másodszorra is megtörtént, de már nem féltek tőle. Együtt imádkoztak és beszéltek a Szűzanyával.

Ettől kezdve folyamatosak voltak a jelenések. A helyi plébános fogadta az érkező zarándokokat, hogy elimádkozhassák a rózsafüzért és ünnepelhessék az Eucharisztiát. A számos üzenetet, amelyeket kaptak a látnokok Szűz Máriától, öt fő kategóriába lehet besorolni: 1. béke, 2. hit, 3. megtérés, 4. ima, 5. böjt. Ezenkívül különleges üzeneteket is mondott a Szűzanya Marija Pavlović látnoknak 1984. március 1-étől kezdve minden csütörtökön.

Köszönhetően a jelenéseknek, mára Medjugorje az egyik legfőbb zarándokhellyé vált, hasonlóan Lourdes-hoz és Fatimához.

Forrás: http://www.medjugorje.hr/en/medjugorje-phenomenon/guide/

Virtuális körséta a Szent Jakab plébániatemplomban: itt

Ima programok: itt