Mária-tisztelet zarándok és búcsú hagyománya

cikk, szerző: reka

UNESCO

A Mária Út Egyesület kezdeményezésére a Mária-tisztelet zarándok és búcsú hagyománya felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe. Az elismerést szeptember 16-án adta át a Kulturális Örökség Napok megnyitóján Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár Budapesten a Mária Út Egyesület elnökének. 

A történelmi Magyarország területén 130-nál is több Máriás kegyhely van, ahova búcsúsok, zarándokok tömege jár, mert a zarándoklás és a búcsújárás élő hagyomány. Évente megközelíti az egymilliót azok száma, akik elzarándokolnak valamelyik Máriás búcsúhelyre. Hálaadás, megtisztulás, életrendezés, bűnbánat, elmélyülés, lelki és fizikai feltöltődés és közösségi lét: ezek vezetik a búcsúsokat, akik a hagyományt követve cselekszenek. A búcsújárás és a zarándoklás hagyománya, mint szokás, mint a lelki igények, kifejezési formája, mint közösség-összetartó gyakorlat és tudás, túlzás nélkül évezredes múltra tekint vissza és minden nemzedékkel újraéled. A magyar hagyomány kezdete Szent István államszervező és egyházszervező munkájához köthető. A XIX-XX századi, sőt a XXI. századi búcsújárás régi hagyományt folytat, de sok új jelenséget is hordoz.
Az élő hagyomány közvetlen inspirációja volt az új évezred elején Közép-Európa zarándokútja, a Mária Út, mint zarándokút megszületésének, ami Közép-Európa Máriás kegyhelyeit köti össze gyalogos és kerékpáros zarándokútvonalakkal több ezer kilométeren A Mária Út Egyesület, ami 2006-ban jött létre a Mária Út fejlesztését végzi, és a hordozója a Mária-tisztelet zarándok és búcsús hagyományának, s ami most nemzeti örökség-elemként lett elismerve.
A Mária Úton tízezreket megmozgató zarándoklatok vannak, ilyen például az 1úton és a Mária Maraton rendezvénye, és sok település ennek hatására is feltárja, életre kelti és korszerűsíti vallási, búcsús hagyományait.
Az elismerés, hogy a Mária tisztelet zarándok és búcsú hagyománya felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe növeli a hagyomány ismertségét és vonzerejét, ezzel elősegíti az emberek lelki megújhodásának lehetőségét, és egy újabb lépés a vallási-kulturális turizmus erőteljes fejlődése felé.


×

Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával megvalósul az „A Mária Út önkéntes hálózatának kiépítése, fejlesztése és motivációs formáinak tervezése” című projekt keretein belül egy olyan know-how fejlesztés és tesztelés, amely révén lehetőségünk adódik nagyobb földrajzi és életkorbeli spektrumban önkénteseket bevonni, felkészíteni őket a kulturális értékekre alapozott programok egyedi önkéntes tevékenységére. Létrejön egy komplex motivációs módszertan, valamint a megvalósítás 3 évében annak alkalmazása és finomhangolása. A módszertan alapján hosszútávon az önkéntesség bevezetése, újraélesztése, működtetése, fenntartása, helyi értékek bevonása valósul meg. Ennek eredménye az erős társadalmasító hatás, a közösség kohéziós és kulturális értékeinek erősítése és átadása a következő generációnak. A projekt elemeként rendezvények, képzések, workshopok, kompetencia-térkép, kiadványok és egyéb eszközök megrendezése és beszerzése valósul meg.
A projekt támogatásának összege 25 Millió Forint, amely 100% intenzitású. A projekt megvalósítása 2017. április 1-jén kezdődött meg. A projekt zárására 2020. március 31-én kerül sor. A projekt az „EFOP-1.3.5-16-2016-00973” azonosítószámú támogatási szerződés keretében valósul meg.