amp templates

Kalocsa & Vodica körút

Időpontja: 2017.05.13. 07:00 - 21:00

vodicamariakert.jpg

Fatimai szentmise Dr. Bábel Balázs érsek atya vezetésével az első jelenés 100. évfordulója alkalmából, a világ 2. legnagyobb Mária szobrának lábánál.

„Zarándoklat Hercegszántóra a Fatimai Jelenés 100. évfordulója alkalmából”

Budapest-Kalocsa- Fajsz-Baja- Máriakönnye-Hercegszántó- Máriakert-Budapest

1 napos autóbuszos zarándoklat

Ár: 8.600 Ft

Szolgáltatás:
-          lelki vezetés
-          20 perces orgona bemutató

Ellátás: meleg ebéd

Szállás: -

Az ajánlat nem tartalmazza:
-          utasbiztosítás
-          múzeumi belépők (melyek a helyszínen, kedvezménnyel fizetendők)

 

Program:

Első megállónk Kalocsa, a Közép-Duna mente hangulatos városa lesz, mely egyidős a magyar államisággal. A belváros szívében lévő 18. századi épületei ma is őrzik a hely történelmi hangulatát, az ezer éves múlt fennmaradt emlékeit. A Szentháromság téren három fő műemléképületet ismerhetünk meg, az egykori kanonoki palotából kialakított ASTRICEUM Érseki Múzeumot, az érseki rezidenciában található díszes könyvtár Patachich termét, mely az egykori érsek közel húszezer kötetet számláló különleges magánkönyvtárát őrzi. Végül hazánk egyik legszebb, teljesen felújított barokk templomát, a Főszékesegyházat. Különleges élményben lesz részünk remek Angster-orgonáját hallgatva, melyen Liszt Ferenc is játszott és igen elismerően nyilatkozott róla. Majd az Asztrik kriptában a mára biztosan hitelesített ereklyék kapcsán tiszteleghetünk a szent koronát hozó Asztrik érsek emlékének. Ezt követően a virágpompában díszelgő Érsekkertben, a szabadban terített asztaloknál nem mindennapi ebédben lesz részünk. A „Szabadtűzi Lovagrend Kódex Őrzője” címmel kitüntetett vendéglátónk valóban szabadtűzön, bográcsban főzött, friss, szálkamentesített halfiléből készült, autentikus halászlével várja a csoportot, mézes pálinka és helyben sütött rétes kíséretében. Kalocsát elhagyva a Sárköz egy másik tekintélyes, igaz sokkal kisebb településén állunk meg. Az Ősmagyar, Árpád-kori Fajszon, mely nevét Árpád unokájáról, Fáisz-ról kapta. Fő terén fejet hajtunk őseinkre emlékezve majd a neoromán stílusban átépített, Szent István király tiszteletére emelt templomát csodáljuk meg.

Baján áthaladva érkezünk Máriakönnyére, egy kedves kis kegyhelyre, mely nemcsak a magyar katolikusoknak, hanem a bunyevácoknak, sokácoknak, szlovákoknak és németeknek is kedvelt búcsújáróhelye ma is. Már 1817-ben kegyhellyé nyilvánította VII. Piusz pápa és búcsúkat engedélyezett az ide zarándoklóknak. Imameghallgatásainak száma azóta is nő.

Zarándoklatunk utolsó állomásaként Hercegszántó Vodica-Máriakert kegyhelyre érkezünk, ahol Dr. Bábel Balázs érsek atya Fatimai ünnepi szentmisét tart az első jelenés 100. évfordulója alkalmából. A kegyhely történetének kezdete 1830.szeptember 7-re nyúlik vissza, melyet a jelenések kivizsgálása után 1838-ban szenteltek fel és nyilvánítottak zarándokhellyé. Érdekessége a rozsdamentes acélból készült 11 m magas Mária-szobor (ez a második legnagyobb méretű a világon) melyet egy Amerikába elvándorolt hazafi ajánlott fel és készítetett hálából.

Végül Bábel Balázs érsek atya invitáló szavait tolmácsolom:

„A szent koronát hozó Asztrik érsek 90. utódaként köszöntöm a látogatót régi-új múzeumunkban. Az Astriceumot a már most biztosan hitelesített Asztrik ereklyék kapcsán őróla neveztük el, ezzel is fejet hajtva a nagy előd előtt, aki elhozta a Kalocsai Egyházmegyénkbe Jézus evangéliumának az üzenetét és Szent István király rendeléséből első főpásztora lett. Kívánom a kedves látogatóknak, hogy a kereszténység legfőbb múzsája a Szentlélek, az értelem, a tudás és a bölcsesség adományával ajándékozza meg, hogy az itt látottak beleívódjanak necsak az emlékezetükbe, hanem a lelkükbe is, hogy ezáltal emberségükben gazdagodni tudjanak.”

További információk és jelentkezés: Deák Andrea + 36 30 494 19 47, deak.andrea@mariaut.hu

2017.05.13. 07:00 - 21:00