Célpontban a zarándokturizmus

A tavasz igazán bővelkedett a hazai zarándokutakhoz, vallási turizmushoz kötődő rendezvényekben. Az érdeklődés nem véletlen, mert egy valóban fejlődő ágazatról van szó.

Hogy a növekvő igényekből mennyit tud profitálni a Fertő-táj, az kizárólag rajtunk múlik. Egyrészt van-e szükséges infrastruktúra (zarándokszállás, zarándokmenü, kijelölt utak, információs pontok, stb.) és ismerik-e a zarándokok a kínálatunkat.

A verseny ezen a területen is nagy. A táj felkészülését szolgálja a Közép-Európai zarándokút program, melyről folyamatosan hírt adunk. Ennek keretében tartottunk Sopronbánfalván hálózatépítő tanácskozást 2011. április 20-án. A mi kis térségünk ugyanis csak egy nagyobb hálózatban lesz értelmezhető, ez a nagy hálózat pedig a Mária-út.

A tanácskozáson részt vettek a Mária-út vezetői, továbbá az egyes útszakaszokért felelős szervezetek Vas megyétől  a Fertő-tájig. A Mária-út Egyesület térségi partnereket, társakat keres, mert a továbbfejlődéshez kevés az országos egyesület ereje, helyben a helyi partnerek tudják a legmegfelelőbben képviselni az ügyet. A rendezvények sora azonban nem ért véget. 

Májusban országos találkozó lesz Máriapócson, európai vallási turizmus konferencia Esztergomban, közben pedig épül a Fertő-tájon is a zarándokút, hogy a hívek csoportosan, vagy egyedül, biztonságosan, jelzett utakon érhessék el úticélpontjukat.


×

Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával megvalósul az „A Mária Út önkéntes hálózatának kiépítése, fejlesztése és motivációs formáinak tervezése” című projekt keretein belül egy olyan know-how fejlesztés és tesztelés, amely révén lehetőségünk adódik nagyobb földrajzi és életkorbeli spektrumban önkénteseket bevonni, felkészíteni őket a kulturális értékekre alapozott programok egyedi önkéntes tevékenységére. Létrejön egy komplex motivációs módszertan, valamint a megvalósítás 3 évében annak alkalmazása és finomhangolása. A módszertan alapján hosszútávon az önkéntesség bevezetése, újraélesztése, működtetése, fenntartása, helyi értékek bevonása valósul meg. Ennek eredménye az erős társadalmasító hatás, a közösség kohéziós és kulturális értékeinek erősítése és átadása a következő generációnak. A projekt elemeként rendezvények, képzések, workshopok, kompetencia-térkép, kiadványok és egyéb eszközök megrendezése és beszerzése valósul meg.
A projekt támogatásának összege 25 Millió Forint, amely 100% intenzitású. A projekt megvalósítása 2017. április 1-jén kezdődött meg. A projekt zárására 2020. március 31-én kerül sor. A projekt az „EFOP-1.3.5-16-2016-00973” azonosítószámú támogatási szerződés keretében valósul meg.