amp templates

Máriabesnyő

Bemutatás

Máriabesnyő a török időkben elpusztult település, ma Gödöllő városhoz tartozik. Saját vasútállomással rendelkezik a Budapest–Hatvan-vasútvonalon. Legfontosabb nevezetessége a búcsújáró templom, amely a magyarországi Mária-kegyhelyek közül a második leglátogatottabb zarándokhely. Mielőtt gyaraki gróf Grassalkovich Antal a máriabesnyői szent helyet megalapította, csak romok hirdették, hogy itt valaha virágzó község állott. A templom a község régi temploma helyén épült, és éppen a romok eltakarítása közben csodálatos körülmények között akadtak rá arra a Mária-szobrocskára, mely Besnyőt kegyhellyé avatta. 1758-ban Grassalkovich Antal gróf elhatározta, hogy birtokán a loretói Boldogságos Szűz tiszteletére kápolnát építtet, de a helyről még nem döntött. Akkoriban a gödöllői út mentén egy domb tövében, valószínűleg még a 13. században itt lakó premontreiek által épített templom 300 esztendős romjai álltak sűrű erdőséggel eltakarva. E romok láttára a gróf úgy gondolta, legalkalmasabb lesz, ha e hajdani templomot építteti újra a Szent Szűz tiszteletére.

A felső templomban helyezték el a Loretoi Mária-szobor fekete cédrusfából faragott másolatát, melyet a kapucinus szerzetesek gyalogosan hoztak el Loretoból. Az ország legkisebb kegyszobra /11cm magas, 4cm széles/ Máriabesnyőt híres búcsújáró hellyé tette. A kegyszobor megtalálása csodás körülmények között történt. Ha itt járunk, érdemes megnézni a Gödöllői Városi Múzeumban a Máriabesnyői Mária Múzeum anyagait. A bazilika mellett található egy faragott Székelykapu 1942-ből, szabadtéri keresztúti stációk, Mária - kút, Szent Konrád - kút, a temetőben gróf Teleki Pál sírja.

Elérhetőség

47.597195, 19.397794

2100 Gödöllő-Máriabesnyő, Kapucinusok tere 1.

Autóval a 3-mas főútról lekanyaroda érjük el. Gödöllőre HÉV-vel, vonattal, busszal lejutva könnyen megközelíthető a Bazilika.

Tudnivalók
Nyitvatartás

08:00 - 19:00

Belépő

Ingyenes

Miserend

Hétköznap: 18:00
Vasárnap és ünnepnap: 09:00, 10:30, 18:00

Programok

2016. június 26. Összmagyarság búcsúja
2016. augusztus 13-15. Nagyboldogasszony Főbúcsú
2016. szeptember 8, 10-11. Kisboldogasszony Nagybúcsú

Térkép