×

Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával megvalósul az „A Mária Út önkéntes hálózatának kiépítése, fejlesztése és motivációs formáinak tervezése” című projekt keretein belül egy olyan know-how fejlesztés és tesztelés, amely révén lehetőségünk adódik nagyobb földrajzi és életkorbeli spektrumban önkénteseket bevonni, felkészíteni őket a kulturális értékekre alapozott programok egyedi önkéntes tevékenységére. Létrejön egy komplex motivációs módszertan, valamint a megvalósítás 3 évében annak alkalmazása és finomhangolása. A módszertan alapján hosszútávon az önkéntesség bevezetése, újraélesztése, működtetése, fenntartása, helyi értékek bevonása valósul meg. Ennek eredménye az erős társadalmasító hatás, a közösség kohéziós és kulturális értékeinek erősítése és átadása a következő generációnak. A projekt elemeként rendezvények, képzések, workshopok, kompetencia-térkép, kiadványok és egyéb eszközök megrendezése és beszerzése valósul meg.
A projekt támogatásának összege 25 Millió Forint, amely 100% intenzitású. A projekt megvalósítása 2017. április 1-jén kezdődött meg. A projekt zárására 2020. március 31-én kerül sor. A projekt az „EFOP-1.3.5-16-2016-00973” azonosítószámú támogatási szerződés keretében valósul meg.

amp templates

Budapest

Bemutatás

A budapesti Szent István-bazilika (lipótvárosi plébániatemplom) az Esztergom-Budapesti főegyházmegye társszékesegyháza. A neoreneszánsz templom Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épülete, a főváros egyik legnagyobb idegenforgalmi nevezetessége, a Szent István-kultusz egyik fő helyszíne. Az épület névadója a magyar államalapító király, Szent István, akinek épségben maradt jobb kezét, a Szent Jobbot ereklyeként itt őrzik. Az épület a maga 96 méteres magasságával az ország egyik legmagasabb épülete. 1931 óta kisbazilika. A rendszerváltás után is fontos események színhelye, hiszen minden évben, a televíziós közvetítés segítségével, az egész ország együtt vehet részt az augusztus 20-i ünnepélyes szentmisén és az azt követő Szent Jobb körmeneten. 1991-ben II. János Pál a Bazilika előtti téren celebrált szentmisét. 1993 óta az Esztergomi Érsekség társszékesegyháza.

Az ország harmadik legnagyobb épülete közel nyolcezer személy befogadására képes. Homlokzatán Krisztus szavaival: „Ego sum via, veritas et vita” (A latin szöveg jelentése: „Én vagyok az út, az igazság és az élet”). Belső tere nem véletlen lett a turisták célpontja, hiszen a belépést követően magával ragadó monumentális hangulatot műemlékek és iparművészeti remekek egész sora gazdagítja, továbbá a bazilika rejti egyik legféltettebb nemzeti kincsünket, Szent István ereklyéjét, a Szent Jobbot. Az északi oldalon, a szentély mellett juthatunk a Szent Jobb őrzési helyeként ismert oldalkápolnába, amelyben az ereklyén kívül kicsiny orgona, oltár és kb. 50 ülőhely található. A templom a város életében és történelmében is fontos szerepet játszik, hiszen megannyi neves esemény színhelye volt már: többek közt itt volt 1938-ban az Eucharisztikus Világkongresszus, 1991-ben II. János Pál pápa tette tiszteletét, illetve itt helyezték örök nyugalomra a sportlegenda Puskás Ferencet.

Elérhetőség

47.500741, 19.053245

1051 Budapest, Szent István tér 1.

Budapesten a kisföldalattival a Bajcsy-Zsilinszki úton, vagy a kék metró az Arany János utcánál leszállva könnyen elérjük a Bazilikát.

Tudnivalók
Nyitvatartás

Hétfő - Szombat: 09.00 - 19:00
Vasárnap: 07.45 - 19:00

Belépő

200 HUF / 1 Euró (adomány)

Miserend
Programok

Augusztus 20. Szent István napi körmenet

Hanganyagok

MM

2017 Mária Maraton

Kiemelkedő teljesítmény, közösségi élmény.
Kokó

Olimpiai bajnok ökölvívó tanúságtétele

A Mária Rádió Igéző c. műsorban neves közéleti személyiségek kedvenc szentírás idézetükről mesélnek. Ebben a részben Kovács István, olimpiai bajnok ökölvívót hallhatjuk.
makai viki

Ultrafutó tanúságtétele

Makai Viktória ultrafutóval beszélgetünk, aki a 2017-es Mária Maratont végig futja a családjával.
zarándok

Falusi Tóth Ilona a 40 napos zarándoklatról

A 40 napos csiksomylói zarándok élményekről hallhatok egy rövid összefoglalót.

Szervezett és Egyéni utak

Térkép