amp templates

Márianosztra

Bemutatás

Az egykori Hont megyei község ma Pest megyéhez és a Váci Egyházmegyéhez tartozik. A Börzsöny-hegység egyik szép völgyében fekszik. Márianosztrát Nagy Lajos király alapította 1352-ben a magyar alapítású és az általa nagyon kedvelt pálos szerzetesek részére. A török háborúk teljesen elpusztították a helyet, a szerzetesek is elmenekültek, és csak 1711-ben tértek vissza Lengyelországból. A barokk templom és kolostor, a gótikus szentély megtartásával, 1719-38 között épült fel pálos szerzetesek tervei alapján. Pár évtizeddel később II. József a pálos szerzetesrendet is feloszlatta, a jellegzetes fehér csuhájú szerzetesek csak a rendszerváltáskor, 1989-ben térhettek vissza. Az üresen álló rendházat az 1850-es évektől kezdve börtönként hasznosították, az első száz évben kizárólag női elítéltek raboskodtak itt, majd 1949-től, miután az ÁVH átvette, férfiakat is vendégül látott az intézmény. Az ötvenes években, majd a forradalom után igen illusztris társaság kényszerült ide, többek közt Göncz Árpád, Déry Tibor, Eörsi István, Mensáros László.

Egy díszes kapun át jutunk az épületegyüttes udvarára, jobbra a kéttornyú, jellegzetes barokk sárga kegytemplom, mellette a jelenleg is aktív fegyházként funkcionáló kolostor, balra pedig a kiállítóhely fogad minket. A templom homlokzatán egy hatalmas Fekete Madonna kép már sejteti is, mi a zarándokok legfőbb célja. Egyedül a szentély gótikus boltozata idézi Nagy Lajos királyunk korát. A templommal szembeni kiállítóhelyre abszolút érdemes betérni. A kiállítás két részből áll, a pálos rend, ill. a fegyház története elevenedik meg a gondosan megtervezett tablókon, rengeteg fotóval, élvezetesen megírt szövegekkel, korabeli újságcikkekkel. Még egy berendezett cellát is találunk itt.

Elérhetőség

47.867268, 18.869687

2629 Márianosztra, Nagy Lajos király tér 1.

Budapest Nyugati pályaudvarról vonattal Vác - Szob felé közlekedő vonattal Szobig, onnan kisvasúttal, vagy volánbusszal. Budapest (Újpest) Városkapu metró- és vasútállomásról induló menetrendszerint közlekedő busszal Vácig, majd onnan Márianosztráig.

Tudnivalók
Nyitvatartás

Április 1. - október 30 : K - V 09.00 - 17.00
November 1. - március 31.. K - V 09.00 - 16.00

Belépő

Ingyenesen látogatható. A Pálos kiállítás és a börtöntörténeti kiállítás 300 Ft.

Miserend
Programok

Május 4. A Szent Kereszt megtalálásának búcsúja
Július 1-2. Az IRGALMAS JÉZUS ÖT SZENT SEBE ünnepe - főbúcsú
Július 16. Szent Hedvig búcsú
Szeptember 17. A Fájdalmas Szűzanya kálváriai kápolnájának búcsúja
Október 8. MAGYAROK NAGYASSZONYA ÜNNEPE - FŐBÚCSÚ

Térkép