×

Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával megvalósul az „A Mária Út önkéntes hálózatának kiépítése, fejlesztése és motivációs formáinak tervezése” című projekt keretein belül egy olyan know-how fejlesztés és tesztelés, amely révén lehetőségünk adódik nagyobb földrajzi és életkorbeli spektrumban önkénteseket bevonni, felkészíteni őket a kulturális értékekre alapozott programok egyedi önkéntes tevékenységére. Létrejön egy komplex motivációs módszertan, valamint a megvalósítás 3 évében annak alkalmazása és finomhangolása. A módszertan alapján hosszútávon az önkéntesség bevezetése, újraélesztése, működtetése, fenntartása, helyi értékek bevonása valósul meg. Ennek eredménye az erős társadalmasító hatás, a közösség kohéziós és kulturális értékeinek erősítése és átadása a következő generációnak. A projekt elemeként rendezvények, képzések, workshopok, kompetencia-térkép, kiadványok és egyéb eszközök megrendezése és beszerzése valósul meg.
A projekt támogatásának összege 25 Millió Forint, amely 100% intenzitású. A projekt megvalósítása 2017. április 1-jén kezdődött meg. A projekt zárására 2020. március 31-én kerül sor. A projekt az „EFOP-1.3.5-16-2016-00973” azonosítószámú támogatási szerződés keretében valósul meg.

amp templates

Celldömölk

Bemutatás

A Csodatévő Boldogságos Szűz Mária tiszteletére szentelt templom Celldömölk központjában található, közvetlen szomszédságban a Bencés Apátsági épülettel, a Kálvária épületével és a Szentháromság szoborral. Ez a hármas épületegyüttes a magyarországi zarándoklatok és a bencés szerzetesek egyik legjellegzetesebb emlékcsoportja. 1748 őszén mintegy 50.000 hívő jelenlétében adták át a templomot, melynek tornyai csak 1764-ben készültek el. Építése és a városi hitélet felvirágoztatása szorosan összefűződik Koptik Odó apát nevével. Az 50 méter hajóhosszú templom a város központjába épült, két, 40 méter magas barokk tornya a templom nyugatra néző homlokzatából emelkedik ki. A főkapun a templomba lépve lenyűgöző a látvány. A hosszú főhajó elején található a kegykápolna a Boldogságos Szűz csodatevő szobrával. A kegytemplom ajtaja mindig nyitva áll a látogatók előtt. Ha a kegytemplom sekrestyéje melletti teremből kilépünk, egy falépcsőn eljutunk a kincstárba, vagy ahogy ma nevezik, a Tárházba. A kincstár falait Schweichard osztrák festő képei díszítik. A freskók a 18. században készültek. A Tárház gyűjteményének legértékesebb darabjai az a két, 17. századból származó szekrény, melyek számtalan, az évszázadok alatt összegyűlt emléktárgyat, hálatárgyat rejtenek.

A Szűz Mária templom közelében találjuk az 1750-es években, Liptay János ezredes által építtetett Kálváriát. Ez a barokk műemlék a nyugalomba vonult ezredes, bencés rend iránti hálájának ékes bizonyítéka. A templom melletti bencés apátság épületét 1760-ban kezdték el építeni, eredetileg négyszög alaprajzúnak tervezték. Építését azonban pénzügyi nehézségek miatt nem tudták befejezni, így az épület „U” formájú maradt. Az épületben 50 éven keresztül a város elöljárósága működött, de az ingatlan mára már újra a Pannonhalmi Főapátság tulajdona, akik az épületben ismét az egyházi élet fellendítését tervezik.

Elérhetőség

47.257661, 17.154315

9500 Celldömölk, Szentháromság tér 1.

Közvetlen vonattal tudunk eljutni Budapestről. 86-os főútról Rábakecöl felé lekanyarodva a leggyorsabb.

Tudnivalók
Nyitvatartás

Keddtől szombatig 07:00 - 19:00
Vasárnap 09:00 - 19:00

Belépő

Ingyenes

Miserend

Hétfő 18:00,
Kedden - Szombat 007:30 és 18:00
Vasárnap 09:30, 11:00 és 18:00

Programok

Szeptember 10. Mária főbúcsú
Augusztus 15. Nagyboldogasszony búcsú

Hanganyagok

székely

1 A zarándok belső útja 1. rész

Székely János püspök atya - Útrakelés és a megtisztulás útja első hét lépés első lépése.

Térkép